Uppev autentisk 1700-tals slottsmiljö

Vilken weekend och vilket evenemang som helst lyfts av att förläggas i en romantisk slottsmiljö. Som lite extra krydda kanske du får besök av Husbyspökena på rummet.

      Många hundra år av fascinerande historia omger Husby Säteri. Här har Johan III haft sitt residens. S:t Anna skärgård var en mycket viktig central plats under medeltiden och under 1200-talet sågs Söderköping som Sveriges viktigaste stad. 

      – Slottsbyggnaden som står här i dag byggdes 1795 på en gammal grund från det träslott som stod här innan, berättar Ulf Lacker, som är den som är ansvarig för att allt fungerar på Husby Säteri. Det slottet brann tragiskt ned 1786 då det började brinna i köket. Den här platsen har varit en gammal boplats sedan vikingatiden. Här fanns en vik en gång i tiden som numera är gärde. 

I början av 1700-talet upprättades det Burensköldska fideikommisset och Husby verkade som sätesgård för ett stort antal betydelsefulla gårdar i Östergötland. 

      – Under 1900-talet har säteriet haft många olika ägare. På 50-talet köptes det av en ingenjör ifrån Stockholm. Han arbetade med cement och beslöt sig för att riva ut de gamla kakelugnarna. Några är dock fortfarande bevarade på andra våningen. När han sedan började med att riva upp golvet i stenhallen fick han hjärtinfarkt och dog, säger Ulf med ett snett leende. Då var det någon som tyckte att det fick vara nog.

– Till säteriet hör ett eget vilthägn, berättar Ulf. Vi premierar även närodlat och säsongsbetonat. Köket har till och med sin egen ört- och kryddodling, såväl inomhus som utomhus.

Det är i stort sett obegränsade möjligheter att aktivera sig på Husby Säteri, alltifrån aktiviteter som skapar lugn och ro, till mer fysiska aktiviteter.  Här serveras afternoon-tea samt anordnas seanser och spökvandringar. På frågan om Ulf själv har haft sammandrabbning med Husbyspökena svarar han:

      – Vi har städerskor som inte går in i vissa rum. De har en förmåga som jag gissar att jag saknar. På våning tre har vi inga städerskor som städar själva.

      Där ryktas det om att det finns spöken som flyttar runt biljardbordskloten och andra saker i rummet där biljardbordet står. I form av övriga aktiviteter ligger fem-kamp samt en konferensaktivitet med 3D-glasögon högt på topplistan. I den närbelägna Slätbaken erbjuds kajakuthyrning samt uthyrning av stand-up-paddle-boards.

– Vi har en mini-triathlon som vi anordnar där deltagarna springer ned till badplatsen, simmar över och sedan cyklar tillbaka. 

Jaktmöjligheter finns för gästerna då Husby Säteri har utökat sitt markarrende, och Golfweekend-paketet lockar många gäster. 

       – Vi har samarbete med tre fina golfbanor i området och ordnar green fee till dessa. Snart har vi även möjlighet att erbjuda båtplats för den som önskar besöka oss för att njuta av en måltid.

Företag, organisationer, föreningar och privatpersoner lockas av den fantastiska miljön och förlägger gärna konferenser, kick-offer, företagsevent, jubileum, bröllop, studentfester, födelsedagsfiranden, barnkalas och andra festligheter på Husby Säteri. 

        – Vi är väldigt flexibla, säger Ulf. Tillsammans skräddarsyr vi en lösning för att göra er vistelse här så trevlig och givande som möjligt. Det är bara att önska. Slottet lämpar sig bäst för grupper upp till cirka tjugo personer. Vi har otroligt många vackra sommarbröllop här. Där sätter vi helst ribban på 75 personer, men det har hänt att vi har haft 90 hänförda bröllopsgäster här på gården till Husby Säteri. 

 2019-04-10, Enterprise Magazine